Pembury Housing

Project Date Location Country Category
Pembury Housing 2013 Hackney London UK Residential

path2993

Started: 2013
Completed: 2013 – Competition Entry
Client: Peabody

Design

We approach each brief with a view to challenge and discuss the requirements and aspects to achieve a better design strategy. For this scheme we have addressed the courtyard as a whole, going beyond the original site boundaries. Our solution responds to the surrounding figure ground, delivering better urban spaces by breaking up the central square into a series of more intimate amenity areas and playgrounds, allowing for better dwellings’ layouts and preserving the privacy and right to light of the existing and new residents. The elevated wings across the courtyards respond to the massing and scale of the surrounding buildings, enclose the space and leave the landscape to float underneath. The inclusive design incorporates level access, on-site reserved carpark, ground floor dwellings and a lift to all levels plus well-dimensioned dwellings’ layouts.

Innovation

The concept is to design a scheme that brings both urban and energetic regeneration to the whole neighbouring area. Innovative solutions have emerged throughout this schemes development, from the buildings footprint to its integrated sustainable energy systems. All the technological elements concur to form the architectural language, such as solar panels as a floating termination of the roofline.


Sustainability

Orientation is key for the sustainability strategy. By providing generous windows on the south-facing elevation solar gain is maximised in living areas in winter months when sun is lower, reducing the need for artificial lighting and heating, whilst smaller openings on the north elevation minimise heat loss. Most dwellings are dual aspects to allow for efficient cross ventilation during summertime. The southern aspect is once again utilised by solar panels mounted along the building’s roof profile and is proposed on part of the existing buildings’ roof area. Preliminary estimates anticipate that just the new building’s panels will produce hot water in excess of the demand for the new residents; the excess will be diverted for the use of existing adjacent dwellings. Under the relocated sport court and under the new amenity areas we propose to use geothermal wells in connection with a heat pump system for the heating and cooling of the new dwellings. Naturally occurring materials such as timber and stone, and other locally resourced like brick, reduce the scheme’s embodied energy.

Project Date Location Country Category
General Mountain Ski Resort 2015 Altay China Masterplanning
Gulhak Flats 2016 Tehran Iran Residential
British Embassy and Ambassador's Residence Paris 2016 Paris France Diplomatic / Residential
British Embassy and Ambassador's Residence Copenhagen 2016 Copenhagen Denmark Diplomatic / Residential
Norwegian Ambassador's Residence 2016 London UK Residential
FCO Language Centre 2013 London UK Diplomatic
BHC New Delhi Gatehouses 2012 New Delhi India Diplomatic
Royal Norwegian Embassy Beijing 2010 Beijing China Diplomatic
Apartments near Sloane Square 2015 London UK Residential
Longwan Forest Park 2015 Chongqing China Landscape
British Embassy Dubai – Gatehouse 2009 Dubai UAE Diplomatic
Royal Norwegian Embassy 2009 London UK Diplomatic
British Embassy Dubai – Extension 2009 Dubai UAE Diplomatic
British Deputy High Commission Mumbai 2009 Mumbai India Diplomatic
British Deputy High Commission Chennai 2007 Chennai India Diplomatic
British Embassy Doha 2008 Doha Qatar Diplomatic
British Embassy Bahrain 2004 Manama Bahrain Diplomatic
British Embassy Cairo 2009 Cairo Egypt Diplomatic
Green Burial Site 2012 Warwickshire UK Landscape
Longsheng Park 2012 Chongqin China Landscape
York Guildhall 2012 York UK Masterplanning
Altay Ski Resort 2011 Altay Xinjiang China Masterplanning
Kazakh Village Fuhai 2009 Fuhai China Masterplanning
Yelaman Vilage 2011 Buerjin China Masterplanning
Altai Masterplan 2010 Altai China Masterplanning
Bohu 2012 Bohu China Mixed Use
Secretariat Building 2010 Baghdad Iraq Office
Burleigh Street 2013 Cambridge UK Residential
Basra Sports Stadium 2009 Basra Iraq Sports
Newmarket Housing 2008 Newmarket UK Residential