St Johns Grove Housing

Project Date Location Country Category
St John's Grove Housing 2013 Archway London UK Residential

path2993

Started: 2013
Completed: 2013 – Competition Entry
Client: Peabody

We believe in the creation of sustainable spaces. For this reason the proposal is a scheme which utilises density to provide open space. Each residence is accompanied by a green terrace, giving each a space that is both private and public to plant, play and enjoy the space.

The proposed design features an L-shaped building sitting against the north and west extents of the site. This allows for the creation of a south-facing public space between the new development and the existing block of Peabody owned flats.

A series of setbacks open up the building to the south, preventing it from imposing upon the existing urban fabric, and providing a number of flats with outside terraces. Along Brookside Road to the north, the existing building line is maintained.

The choice to build right up to the boundary of the pub is permissible as no windows look out onto the beer garden. This back wall provides the space for a service core of staircase, lift and risers, as well as bathrooms and kitchens of individual flats, freeing up the other side of the development for living spaces.

The terraces are screened by a punched metal fretwork, allowing light through, but still granting privacy.
At ground level, there is provision for cycle storage, extra storage space for the residents, bin storage, a laundry room and a plant room; providing more efficient heating than if every flat was heated individually and also managing the distribution of grey water for the toilets.

Solar thermal panels on the rooftop help to provide hot water and heating for the new flats.
The Eastern wing of the L-shaped plan would benefit from cross ventilation while the rest of the proposal could benefit from stack-effect ventilation running through the service core.

The mature trees on the south edge of the site are retained. Structured planting within the public courtyard screens a play area from the road and softens the buildings elevations at ground level.

The proposed development is intended to house 21 people across 10 flats.

Project Date Location Country Category
General Mountain Ski Resort 2015 Altay China Masterplanning
Gulhak Flats 2016 Tehran Iran Residential
British Embassy and Ambassador's Residence Paris 2016 Paris France Diplomatic / Residential
British Embassy and Ambassador's Residence Copenhagen 2016 Copenhagen Denmark Diplomatic / Residential
Norwegian Ambassador's Residence 2016 London UK Residential
FCO Language Centre 2013 London UK Diplomatic
BHC New Delhi Gatehouses 2012 New Delhi India Diplomatic
Royal Norwegian Embassy Beijing 2010 Beijing China Diplomatic
Apartments near Sloane Square 2015 London UK Residential
Longwan Forest Park 2015 Chongqing China Landscape
British Embassy Dubai – Gatehouse 2009 Dubai UAE Diplomatic
Royal Norwegian Embassy 2009 London UK Diplomatic
British Embassy Dubai – Extension 2009 Dubai UAE Diplomatic
British Deputy High Commission Mumbai 2009 Mumbai India Diplomatic
British Deputy High Commission Chennai 2007 Chennai India Diplomatic
British Embassy Doha 2008 Doha Qatar Diplomatic
British Embassy Bahrain 2004 Manama Bahrain Diplomatic
British Embassy Cairo 2009 Cairo Egypt Diplomatic
Green Burial Site 2012 Warwickshire UK Landscape
Longsheng Park 2012 Chongqin China Landscape
York Guildhall 2012 York UK Masterplanning
Altay Ski Resort 2011 Altay Xinjiang China Masterplanning
Kazakh Village Fuhai 2009 Fuhai China Masterplanning
Yelaman Vilage 2011 Buerjin China Masterplanning
Altai Masterplan 2010 Altai China Masterplanning
Bohu 2012 Bohu China Mixed Use
Secretariat Building 2010 Baghdad Iraq Office
Burleigh Street 2013 Cambridge UK Residential
Basra Sports Stadium 2009 Basra Iraq Sports
Newmarket Housing 2008 Newmarket UK Residential